50% rritje në fibroidet e mitrës: Gratë e moshës 30 vjeçare e më lart janë më të rrezikuarat

1 muaj më parë 4

Gratë zakonisht përjetojnë fibroide të mitrës gjatë viteve të tyre të lindjes së fëmijëve, zakonisht midis moshës 30 dhe 40 vjeç. Shumë gra me fibroide të mitrës vuajnë në heshtje, gjë që çon në pasoja të rënda shëndetësore.

Numri i grave të zbuluara me fibroid në mitër është dyfishuar në 5 vitet e fundit. Rritja e rasteve i atribuohet faktorëve të tillë si gratë që i japin përparësi karrierës së tyre ndaj krijimit të familjes, martesat e vonuara dhe shtatzënitë. Përveç kësaj, mjekët përmendin se stresi profesional dhe ndryshimet në stilin e jetesës gjithashtu kontribuojnë në rritjen e rasteve të fibromave, shkruan Health Site, transmeton Gazeta Shneta.

Fibroidet e mitrës, të njohura edhe si leiomioma ose mioma, janë tumore muskulare që mund të gjenden në mitrën e një gruaje dhe rrallë janë kancerogjene. Gratë zakonisht përjetojnë fibroide të mitrës gjatë viteve të tyre të lindjes së fëmijëve, zakonisht midis moshës 30 dhe 40 vjeç. Megjithatë, po bëhet gjithnjë e më e zakonshme për gratë e moshës 21-30 vjeç të zhvillojnë gjithashtu fibroide.

Simptomat e fibroideve të mitrës

Është e rëndësishme të theksohet se fibroidet e shumta mund të ndodhin, duke filluar aq i vogël sa një farë dhe duke u rritur në madhësinë e një pjepri. Jo të gjitha gratë do të përjetojnë simptoma, por shenjat e zakonshme përfshijnë gjakderdhje të tepërt gjatë periodave , dhimbje të legenit, urinim të shpeshtë, presion të fshikëzës, dhimbje të rektumit, dhimbje të shpinës, kapsllëk, fryrje, periudha të zgjatura që zgjasin më shumë se 7 ditë, mpiksje gjaku dhe gjakderdhje jashtë ciklit menstrual.

Fibroidet e mitrës nuk janë kërcënuese për jetën, por ato mund të shkaktojnë parehati dhe të çojnë në lodhje për shkak të humbjes së qelizave të kuqe të gjakut (anemia) nga gjakderdhja e rëndë. Për më tepër, gratë gjithashtu mund të përballen me depresion, ankth, stres dhe panik. Rrjedhimisht, shumë gra zgjedhin histerektominë për të trajtuar këtë çështje. Është e rëndësishme të mos e injoroni këtë gjendje dhe të kërkoni vëmendje të menjëhershme. Mos hezitoni ta diskutoni këtë problem me mjekun tuaj dhe të veproni përpara se të ndodhë ndonjë vonesë.

Rritje në rastet e fibroideve

Një numër i madh i grave nuk janë të vetëdijshme se kanë fibroide. Ka një rritje prej 50 për qind të rasteve të fibromave tani në krahasim me 5 vitet e fundit, sipas Dr Padma Srivastava, Konsulente Obstetër dhe Gjinekologe, Motherhood Hospitals, Lullanagar, Pune .

Dr Srivastava shtjelloi, “Grupmosha më e prekur është 30 vjeç e lart. Përafërsisht, 25 për qind e grave që vijnë në OPD ankohen për menstruacione të rënda që shoqërohen me fibroide. Disa fibroide zbulohen kur pacientët vijnë për skanime për shtatzëni në fillimi i tremujorit të parë/kontrollet rutinë.Ne kemi parë 2-3 paciente që vijnë me fibroide gjatë shtatzënisë në javë dhe 4-6 raste të tilla në muaj.Gjithashtu edhe grupmosha e adoleshentëve është duke u prekur nga mioma, ku jemi. dëshmojnë rreth 1-2 raste në muaj. Pra, në total, 200-250 pacientë në muaj zbulohen me fibroide. Por shumë gra vuajnë në heshtje dhe priren të përballen me pasoja të rënda shëndetësore.”

Shkaqet e fibroideve

Fibroidet mund të shfaqen në çdo moshë dhe disa gra mund t’i përjetojnë ato më herët ose më vonë në jetë.Shkaqet e mundshme të fibroideve dhe shkaqet e sakta të miomave mbeten të paqarta, por faktorë të ndryshëm mund të kontribuojnë në zhvillimin e tyre. Sipas Dr. Puranik, këta faktorë mund të përfshijnë:

Pabarazitë hormonale: Estrogjeni dhe progesteroni, hormonet që rregullojnë ciklin menstrual, mendohet se luajnë një rol në rritjen e fibromave. Fibroidet priren të rriten gjatë viteve të riprodhimit kur nivelet e hormoneve janë në nivelin më të lartë dhe shpesh tkurren pas menopauzës kur nivelet e hormoneve bien.

Predispozicioni gjenetik: Mund të ketë një komponent gjenetik në zhvillimin e fibroideve, pasi gratë me një histori familjare të miomave kanë më shumë gjasa t’i zhvillojnë ato.

Raca dhe përkatësia etnike: Hulumtimet sugjerojnë se fibroidet janë më të përhapura tek gratë afrikano-amerikane në krahasim me gratë me prejardhje të tjera racore dhe etnike.

Mënyra e jetesës dhe dieta: Disa studime kanë sugjeruar se faktorë të tillë si obeziteti dhe një dietë e pasur me mish të kuq dhe me pak fruta dhe perime mund të rrisin rrezikun e fibroideve.

Historia riprodhuese: Gratë që nuk kanë lindur kurrë ose kanë pasur fëmijën e tyre të parë në një moshë të mëvonshme mund të kenë një rrezik në rritje të zhvillimit të fibroideve.

Faktorë të tjerë: Faktorë të tjerë, si faktorët e rritjes të ngjashme me insulinën, inflamacioni dhe faktorët e rritjes vaskulare, mund të luajnë gjithashtu një rol në zhvillimin e fibromave.

“Është e rëndësishme të theksohet se ndërsa këta faktorë janë të lidhur me fibroidet, ndërveprimi i saktë midis tyre mbetet kompleks dhe kërkon kërkime të mëtejshme”, shtoi ajo.

Si të merreni me fibroidet problematike

Dr Padma u përgjigj: “Fibroidet janë jo kanceroze dhe natyrshëm zvogëlohen në madhësi pas menopauzës. Për të trajtuar fibroidet problematike dhe për të përmirësuar cilësinë e jetës, mund të përdoren metoda të ndryshme, duke përfshirë përdorimin e një pajisjeje intrauterine që çliron progestin (IUD), mjekim , miomektomia laparoskopike ose robotike, si dhe procedurat tradicionale kirurgjikale si histerektomia dhe miomektomia abdominale./Gazeta Shneta/

The post 50% rritje në fibroidet e mitrës: Gratë e moshës 30 vjeçare e më lart janë më të rrezikuarat appeared first on Gazeta Shneta.

Lexo artikullin e plotë