6 mitet e ushqyerjes me gji

1 muaj më parë 6

Ushqyerja me gji është njohur si një gur themeli i rritjes dhe zhvillimit të foshnjave për breza. Është mënyra e natyrës për të siguruar modalitetet ideale të ushqyerjes për një fëmijë gjatë foshnjërisë.

Qumështi i gjirit, i përshtatur posaçërisht për të plotësuar nevojat ushqyese të një foshnjeje, përmban komponentë jetikë që mbështesin zhvillimin e indeve, tretjen e lehtë dhe mbrojtjen kundër sëmundjeve.

Miti 1: Ushqyerja me gji do të çojë në varje të gjinjve

Realiteti : Forma dhe madhësia e gjinjve përcaktohen kryesisht nga gjenetika dhe faktorë të ndryshëm si ushqimi dhe aktiviteti fizik mund të luajnë një rol. Ndryshimet në madhësinë e gjirit mund të ndodhin për shkak të ndryshimeve të lidhura me moshën në trup ose ushqimit të pakujdesshëm. Megjithatë, vetë ushqyerja me gji nuk është një shkak i drejtpërdrejtë i rënies së gjirit .

Miti 2: Nënat që vuajnë nga sëmundjet nuk duhet t’i japin gji fëmijës së tyre

Realiteti: Në shumicën e rasteve, ushqyerja me gji nuk është e ndaluar për nënat me sëmundje. Edhe për nënat me sëmundje si HIV, ushqyerja me gji është e mundur nëse ato marrin mjekimin e duhur dhe udhëzimet nga profesionistët e kujdesit shëndetësor.

Miti 3: Ushqyerja me gji çon në uljen e dëshirës seksuale

Realiteti : Shkencërisht, nuk ka asnjë provë thelbësore për të mbështetur këtë pretendim. Ndryshimet hormonale pas lindjes mund të ndikojnë përkohësisht në fiziologjinë dhe dëshirën seksuale të nënës. Pas lindjes , duhet kohë që hormonet të stabilizohen dhe gjatë këtij tranzicioni mund të ndodhin ndryshime në dëshirën seksuale.

Miti 4: Ushqyerja me gji është e dhimbshme

Realiteti : Vetë ushqyerja me gji nuk duhet të jetë e dhimbshme. Çdo shqetësim ose ndjeshmëri e përjetuar gjatë laktacionit ka të ngjarë të jetë për shkak të problemeve që lidhen me zhvillimin e indit të gjirit ose kanalit, në vend që fëmija të shkaktojë dhimbje. Udhëzimet e duhura për teknikat e kapjes dhe pozicionet e ushqyerjes me gji mund të reduktojnë ndjeshëm shqetësimin.

Miti 5: Nëse nëna mbetet përsëri shtatzënë gjatë fazës së laktacionit, qumështi i gjirit nuk është i sigurt për fëmijën

Realiteti : Nuk ka asnjë provë shkencore për të mbështetur këtë mit. Qumështi i gjirit mbetet një opsion i sigurt dhe ushqyes për fëmijën edhe nëse nëna mbetet përsëri shtatzënë gjatë fazës së laktacionit.

Miti 6: Dhënia e formulës është e njëjtë me ushqyerjen me gji

Realiteti : Ndërsa formula mund të sigurojë lëndë ushqyese pothuajse optimale për rritjen e foshnjës, ajo nuk posedon antitrupat kyç të pranishëm në qumështin e gjirit. Qumështi i gjirit ofron mbrojtje unike imune që formula nuk mund të përsëritet, duke e bërë atë një burim të paçmuar imuniteti për foshnjën.

Ushqyerja me gji është një dhuratë e çmuar nga natyra, duke ofruar përfitime të shumta shëndetësore si për foshnjat ashtu edhe për nënat. Është thelbësore që të shpërndahen këto mite dhe të promovohet informacion i saktë rreth ushqyerjes me gji. Edukimi dhe ndërgjegjësimi i duhur janë jetik për të inkurajuar dhe mbështetur nënat në udhëtimin e tyre të ushqyerjes me gji, duke nxitur një të ardhme më të shëndetshme dhe më të lumtur për foshnjat./Gazeta Shneta/

 

 

The post 6 mitet e ushqyerjes me gji appeared first on Gazeta Shneta.

Lexo artikullin e plotë