A mund të dhurojnë organe alkoolistët dhe duhanpirësit?

1 muaj më parë 11

Çdo ditë, shumë njerëz vdesin duke pritur për një organ në mbarë botën. Çdo vit, 13 gushti shënohet si Dita Botërore e Dhurimit të Organeve për të inkurajuar njerëzit që të bëhen dhurues organesh dhe për të pastruar keqkuptimet rreth dhurimit të organeve.

Dhurimi i organeve si veshkat, zemra, pankreasi, sytë dhe mushkëritë mund të shpëtojë jetën e shumë njerëzve që vuajnë nga sëmundje kronike. Dhuruesi mund të jetë ose i vdekur ose i gjallë. Duke marrë parasysh nevojën në rritje për transplantim organesh, ekspertët kanë theksuar nevojën urgjente për promovimin e dhurimeve të organeve, veçanërisht dhurimeve të të vdekurve, shkruan Health Site, transmeton Gazeta Shneta.

A mund të bëhen alkoolistët dhurues organesh?

Pranueshmëria e alkoolistëve për të dhuruar organe mund të varet nga shkalla e përdorimit të tyre të alkoolit dhe ndikimi i tij në shëndetin e organeve të tyre. Përdorimi kronik dhe i rëndë i alkoolit mund të çojë në dëmtim të organeve, veçanërisht në mëlçi dhe veshka. Në raste të tilla, organet mund të mos jenë të përshtatshme për transplantim. Megjithatë, jo të gjithë alkoolistët zhvillojnë dëmtime të rënda të organeve dhe ata me organe të shëndetshme mund të jenë ende dhurues të kualifikuar. Nëse organet tuaja nuk janë prekur në asnjë mënyrë, atëherë mjekët mund të vendosin në momentin e dhurimit nëse ata janë ende donatorë të kualifikuar.

A kanë të drejtë duhanpirësit për dhurim organesh?

Në mënyrë të ngjashme, pirja e duhanit mund të ketë një ndikim të dëmshëm në organe të caktuara si mushkëritë dhe zemrën. Në varësi të kushteve shëndetësore të këtyre organeve, duhanpirësit mund ose nuk mund të kenë të drejtë të dhurojnë. Nëse dëmtimi i organeve është shumë i rëndë, për shembull muskujt e zemrës janë dobësuar, atëherë nuk ka gjasa që ata të kenë të drejtë të dhurojnë. Në shumë raste, profesionistët mjekësorë do të vlerësojnë gjendjen e organeve përpara se të marrin një vendim mbi përshtatshmërinë e tyre për transplantim.

Në fund të fundit, vendimi nëse një individ mund të dhurojë organet e tij merret nga profesionistët mjekësorë rast pas rasti, duke marrë parasysh faktorë të ndryshëm si historia mjekësore e dhuruesit, shëndeti i organeve dhe rreziqet e mundshme për marrësin. Është thelbësore për donatorët e mundshëm që të diskutojnë me ndershmëri historinë e tyre mjekësore me ofruesit e tyre mjekësorë, në mënyrë që ata të marrin vendimet më të informuara për dhurimin e organeve./Gazeta Shneta/

The post A mund të dhurojnë organe alkoolistët dhe duhanpirësit? appeared first on Gazeta Shneta.

Lexo artikullin e plotë