Aroma e vajit të mentes mund të ndihmojë në lehtësimin e dhimbjeve pas operacionit në zemër

1 muaj më parë 10

Aromaterapia me vaj mente mund të ndihmojë në lehtësimin e dhimbjeve pas operacionit në zemër të hapur.

Studiuesit hetuan potencialin e aromaterapisë me vaj mente për të lehtësuar dhimbjen dhe për të përmirësuar cilësinë e gjumit pas operacionit në zemër të hapur. Ata zbuluan se aromaterapia me vaj mente përmirësoi dhimbjen dhe cilësinë e gjumit tek pacientët menjëherë pas operacionit. Studime të mëtejshme nevojiten për të kuptuar se si funksionon aromaterapia e vajit të mentes për të lehtësuar dhimbjen, shkruan Healthline, transmeton Gazeta Shneta.

Operacioni në zemër të hapur ndodh kur një kirurg pret kockat e gjirit dhe përhap brinjët për të hyrë në zemër. Ndërsa mund të shpëtojë jetë, procedura i vë pacientët nën stres të konsiderueshëm fizik dhe psikologjik.

Hulumtimet tregojnë se një lehtësim efektiv i dhimbjes pas operacionit jo vetëm që i lejon pacientët të ndihen më rehat, por gjithashtu i ndihmon ata të shërohen më shpejt dhe redukton rrezikun e zhvillimit të komplikimeve, duke përfshirë pneumoninë dhe mpiksjen e gjakut. Megjithatë, shumë metoda të lehtësimit të dhimbjes mund të zgjasin shkëputjen nga ventilimi mekanik dhe të rrisin rrezikun e komplikimeve postoperative dhe vdekshmërisë.

Kështu, terapitë jofarmaceutike mund të ofrojnë një alternativë më të sigurt për lehtësimin e dhimbjes për të ndihmuar pacientët të shërohen nga operacioni në zemër.

A mund të lehtësojë aromaterapia dhimbjet pas operacionit?

Disa studime tregojnë se aromaterapia mund të zvogëlojë në mënyrë efektive dhimbjen pas operacionit. Për shembull, një studim zbuloi se aromaterapia me vaj mente mund të zvogëlojë dhimbjen e lidhur me kateterizimin intravenoz – kur një tub i gjatë, i hollë dhe fleksibël i quajtur kateter vendoset në një enë në zona të trupit si krahu ose qafa.

Studimet tregojnë gjithashtu se vaji i mentes mund të përmirësojë cilësinë e gjumit të pacientëve kardiakë, gjë që nga ana tjetër mund të ndihmojë rikuperimin e burimit të besueshëm pas operacionit. Studimi i mëtejshëm se si aromaterapia me vaj mente ndikon te pacientët pas operacionit kardiak mund të ndihmojë zhvillimin e trajtimeve të dhimbjes.

Kohët e fundit, studiuesit publikuan rezultatet e një sprove klinike të dyfishtë të verbër, të rastësishme për të hetuar efektet e aromaterapisë me vaj mente në vlerësimet e dhimbjes dhe cilësinë e gjumit pas operacionit kardiak. Ata zbuluan se aromaterapia reduktonte dhimbjen dhe përmirësonte cilësinë e gjumit pas operacionit në zemër të hapur.

Ata kanë publikuar gjetjet e tyre në BMJ Supportive & Palliative Care.

Aromaterapia me mente lidhet me më pak dhimbje

Për studimin, studiuesit rekrutuan 64 pacientë me një moshë mesatare 61 vjeç, të cilët iu nënshtruan një operacioni në zemër të hapur.

Operacioni i bypass-it në zemër ishte më i zakonshmi. Ai përfshin heqjen e një pjese të një ene gjaku nga një pjesë tjetër e trupit dhe më pas shartimin e saj në zemër për të ridrejtuar gjakun rreth një arterie të bllokuar.

Studiuesit i ndanë pacientët në dy grupe. Ndërsa një grup mori 0.1 mililitra (ml) aromaterapi me vaj esencial 10% mente plus 10 ml ujë të distiluar, tjetri mori një placebo të përbërë nga 10 ml ujë të distiluar.

Të dy trajtimet u administruan 30 minuta përpara se të hiqen tubat e frymëmarrjes së pacientëve pas operacionit, dhe më pas tri herë në ditë përmes një nebulizatori për 2 ditë të tjera. Pacientët morën 7 doza në total.

Studiuesit përdorën shkallën numerike të vlerësimit të dhimbjes dhe pyetësorin e gjumit të spitalit St. Mary për të vlerësuar ndryshimet në ashpërsinë e dhimbjes dhe cilësinë e gjumit.

Në fund, ata zbuluan se pacientët në grupin e aromaterapisë përjetuan dukshëm më pak dhimbje sesa ata në grupin e placebo. Pacientët që morën aromaterapinë kishin një rezultat mesatar dhimbjeje prej 3.22, ndërsa ata që morën placebo kishin një rezultat dhimbjeje prej 4.56.

Grupi i aromaterapisë gjithashtu kishte rezultate dukshëm më të mira të cilësisë së gjumit sesa ata që iu dha placebo. Në ditën e parë, grupi i aromaterapisë dhe krahasimit kishte rezultate të gjumit përkatësisht 20.1 dhe 25.76, të cilat ranë në 18.63 dhe 22.62 përkatësisht në ditën e dytë. Rezultatet më të ulëta tregojnë cilësi më të mirë të gjumit. Studiuesit vunë në dukje më tej se ata që morën aromaterapinë me vajin e mentes kërkonin më pak ilaçe për lehtësimin e dhimbjes sesa pacientët në grupin placebo.

Studiuesit arritën në përfundimin se gjetjet e tyre tregojnë se aromaterapia me nenexhik mund të zvogëlojë intensitetin e dhimbjes pas operacionit në zemër të hapur dhe të përmirësojë cilësinë e gjumit.

Si mund të lehtësojë dhimbjen aromaterapia

Gjatë aromaterapisë, grimcat e thithura thithen përmes mukozës së hundës dhe mushkërive. Hulumtimet tregojnë se sapo thithet aroma e mentes, molekulat e saj bëhen të pranishme në gjak dhe më pas në tru dhe sistemin nervor, nga ku ato prodhojnë c fiziologjik dhe të sjelljes. varet.

Se si saktësisht vaji i mentes e lehtëson dhimbjen, mbetet e panjohur. Megjithatë, studiuesit vunë re se përbërësit e vajit, duke përfshirë mentolin, karvonin dhe limonenin, mund të luajnë një rol. Ata shtuan se mente është e njohur për vetitë e saj kundër spazmës, analgjezike, anti-inflamatore, kundër kongjestionit dhe antioksidant./Gazeta Shneta/

The post Aroma e vajit të mentes mund të ndihmojë në lehtësimin e dhimbjeve pas operacionit në zemër appeared first on Gazeta Shneta.

Lexo artikullin e plotë