Çfarë do të thotë të jesh një person shumë i ndjeshëm (HSP)?

1 muaj më parë 3

Hulumtimet parashikojnë se gati 20% e popullsisë globale janë shumë të ndjeshëm (HSP).

Termi u krijua nga psikologët Elaine Aron dhe Arthur Aron për të përshkruar njerëzit me ndjeshmëri të përpunimit ndijor (SPS). Njerëzit me SPS kanë rritur ndjeshmërinë ndaj informacionit ndijor në mjedisin e tyre, duke i bërë ata më të vetëdijshëm për stimujt (ose gjërat që stimulojnë ose shkaktojnë shqisat tuaja) si zëri , lëvizja dhe emocionet e të tjerëve, shkruan Health, transmeton Gazeta Shneta.

Të qenit një HSP mund të ndikojë në mënyrën se si lëvizni nëpër botë. Ju mund të ndiheni shpesh të mbistimuluar, të keni një vetëdije më të madhe për mjedisin tuaj dhe të zhvilloni një vlerësim më të thellë për bukurinë. 2 Nëse jeni një HSP, të kuptuarit e pikave të forta dhe sfidave tuaja mund t’ju ndihmojë të lundroni në mjedisin tuaj me më shumë lehtësi.

Çfarë e bën dikë një HSP?

Njerëzit vazhdimisht përpunojnë stimuj në mjedisin e tyre—duke vënë re tinguj, duke marrë mesazhe dhe duke analizuar njerëzit rreth tyre si me vetëdije ashtu edhe në mënyrë të pavetëdijshme. Megjithatë, HSP-të kanë një ndjeshmëri të shtuar ndaj mjedisit të tyre që shkon përtej thjesht vërejtjes së gjërave në mjedisin e tyre. Studiuesit Aron dhe Aron emëruan katër elementë të rëndësishëm që e bëjnë dikë një HSP:

Thellësia e përpunimit: HSP-të jo vetëm që vërejnë më shumë, ata në fakt përpunojnë informacionin më thellë. Kjo përfshin përjetimin e niveleve të larta të ndjeshmërisë , ndjenjat intensive për të tjerët, një imagjinatë aktive ose një botë të brendshme dhe mendim të thellë .

Mbi-stimulimi: Shpesh, ky përpunim shtesë dhe më i thellë mund të çojë lehtësisht në mbistimulim. HSP-të tregojnë zgjim më të fortë në situatat e përditshme, gjë që mund t’i bëjë ata të stresohen dhe të mbingarkohen më shpesh.

Intensiteti emocional: HSP-të përjetojnë një spektër më të madh të intensitetit emocional, që do të thotë se ata kanë emocione më intensive negative dhe pozitive. Ata mund të ndjejnë ngritje më të larta dhe ulje më të ulëta.

Ndjeshmëria ndijore: Është e zakonshme që HSP-të të kenë një tolerancë më të ulët për nivele të larta të inputit ndijor. Kjo përfshin të kesh një prag të ulët dhimbjeje , por edhe aftësinë për të vërejtur ndryshime delikate në mjedisin e tyre.

Pse disa njerëz janë shumë të ndjeshëm

Ndjeshmëria e përpunimit ndijor (SPS) është një tipar i bazuar biologjikisht, që do të thotë se është diçka me të cilën keni lindur. Hulumtimet në skanimet e trurit tregojnë se HSP-të kanë aktivizim më të madh në rajonet e trurit që lidhen me perceptimin dhe ndjeshmërinë, si dhe përgjigje më të forta ndaj stimujve të këndshëm dhe të pakëndshëm.

Studimet sugjerojnë se SPS është një tipar i dobishëm evolucionar. Kjo do të thotë që njerëzit me SPS kanë një ndjeshmëri të shtuar ndaj mjedisit të tyre, gjë që mund të ndihmojë në rritjen e shanset e tyre për të mbijetuar. Ekzistojnë gjithashtu dëshmi se SPS-ja është e trashëgueshme dhe transmetohet nga prindërit te fëmijët e tyre.

Tiparet e HSP janë shpesh më të dukshme në fëmijëri. Në fakt, mjedisi në të cilin rritet një fëmijë shumë i ndjeshëm mund të ndikojë në zhvillimin e këtij tipari. Për shembull, në një mjedis pa mbështetje, një fëmijë shumë i ndjeshëm mund të zhvillojë sjellje ose besime të dëmshme që çojnë në sfida si i rritur. 3 4

A është HSP-ja një çrregullim?

Të kesh ndjeshmëri ndaj përpunimit ndijor është një tipar, jo një çrregullim. Ndërsa ndjeshmëria e lartë shpesh lidhet me karakteristika si introversioni , neurotizmi dhe çiltërsia, të qenit një HSP është një tipar i dallueshëm i personalitetit. Për shembull, ndërsa disa introvertë janë HSP, jo të gjithë HSP-të janë introvertë.

Megjithatë, HSP-të mund të ndajnë veçori të mbivendosura me disa kushte shëndetësore si:

 • Çrregullimi i mungesës së vëmendjes dhe hiperaktivitetit (ADHD)
 • Çrregullim i përgjithësuar i ankthit
 • Çrregullimi i spektrit të autizmit
 • Çrregullimi obsesiv-kompulsiv
 • Çrregullimi i përpunimit ndijor

Është e rëndësishme të theksohet se dallimi midis këtyre kushteve dhe HSP mund të jetë i ndërlikuar. Për shembull, të qenit tepër i ndjeshëm ndaj mjedisit tuaj mund të duket si i shpërqendruar (një simptomë e ADHD ) ose duke përjetuar hipervetëdije (një simptomë ankthi ).

Sidoqoftë, ka dallime kryesore midis të qenit një HSP dhe të jetuarit me një kusht të caktuar. Këto përfshijnë:

Çrregullimi i përpunimit ndijor kundrejt HSP: Njerëzit me çrregullim të përpunimit ndijor kanë vështirësi në përpunimin dhe analizimin e stimujve. Ndërsa HSP-të janë tepër të ndjeshëm ndaj mjedisit të tyre, nuk ka asnjë problem se si ata janë në gjendje të përpunojnë stimujt.

ADHD vs HSP: Megjithëse ADHD mund të shkaktojë një rritje të ndjeshmërisë shqisore, HSP-të nuk përjetojnë simptoma të tjera të ADHD si impulsiviteti dhe probleme me fokusimin .

Autizmi vs HSP: Ndërsa të dy ata në spektrin e autizmit dhe HSP-të mund të ndihen të mbingarkuar nga stimujt, HSP-të nuk përjetojnë vështirësi sociale dhe vonesa zhvillimore që zakonisht përjetojnë njerëzit me autizëm.

Mbani në mend: HSP-të gjithashtu mund të kenë kushte të shëndetit mendor së bashku me ndjeshmërinë e tyre të rritur. Nëse mendoni se ju ose një i dashur mund të keni simptoma të një gjendjeje të veçantë shëndetësore, është praktikë e mirë të kontaktoni ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor për mbështetje dhe diagnozë.

Shenjat e një personi shumë të ndjeshëm

 • Bëhuni lehtësisht të mbingarkuar nga të dhëna të forta shqisore (p.sh. dritat e ndritshme dhe erërat e forta)
 • Vini re ndryshime delikate në mjedisin tuaj
 • Ndjeni disponimin e njerëzve të tjerë
 • Janë të ndjeshëm ndaj dhimbjes
 • Keni nevojë për kohë vetëm për t’u rimbushur pas një dite të ngarkuar
 • Gjeni veten duke ëndërruar shpesh dhe keni një imagjinatë të gjallë
 • Janë të prekur thellë nga arti dhe muzika
 • Shpesh shmangni filmat e dhunshëm ose shfaqjet televizive
 • Jini të stresuar ose të mbingarkuar gjatë kryerjes së shumë detyrave

Avantazhet dhe disavantazhet

Ka edhe pika të forta dhe sfida që vijnë me të qenit një HSP. Përvojat e fëmijërisë, faktorët mjedisorë dhe cilësia e sistemit tuaj të mbështetjes mund të ndikojnë në cilësinë e jetës suaj si HSP.

Për shembull, nëse jeni rritur në një mjedis zhvlerësues, mund të keni një vetë-pamje negative lidhur me ndjeshmërinë tuaj shqisore. Për më tepër, ndryshimet e mëdha të jetës si të bëhesh prind ose lëvizja mund të jenë tepër të vështira për HSP-të. Disavantazhe të tjera të mundshme për të qenë një HSP përfshijnë:

 • Duke qenë në një rrezik të shtuar për të përjetuar mendime ankthi dhe humor depresiv
 • Shmangia e vendeve ose situatave që ju duken dërrmuese
 • Përjetimi i niveleve më të larta të stresit në jetën e përditshme dhe gjatë ndryshimeve të mëdha të jetës për shkak të mbingarkesës lehtësisht
 • Probleme me marrjen e vendimeve të shpejta, punën nën presion ose të menduarit në këmbë
 • Të kesh një rrezik më të lartë për të jetuar me kushte shëndetësore si migrena ose dhimbje kronike për shkak të tolerancës së ulët ndaj dhimbjes
 • Përkundër këtyre sfidave, ka gjithashtu shumë përparësi për të qenë një HSP, duke përfshirë: 3 5
 • Duke pasur vëmendje të madhe ndaj detajeve
 • Marrja e vendimeve të menduara
 • Të jesh i vëmendshëm ndaj dëshirave dhe nevojave të njerëzve të tjerë
 • Zhvillimi i marrëdhënieve të thella dhe domethënëse me të tjerët për shkak të niveleve të larta të ndjeshmërisë
 • Të vlerësosh bukurinë (p.sh. muzikën, artin, natyrën) më thellë dhe të jesh shumë krijues
 • Përjetoni ndjenja më të theksuara gëzimi , eksitimi dhe dashurie

 

Këshilla për të jetuar si HSP

Të qenit shumë i ndjeshëm ndaj mjedisit tuaj dhe njerëzve përreth jush ndonjëherë mund të paraqesë sfidat e veta unike. Por, ka disa mënyra për të maksimizuar përfitimet e të qenit një HSP. Bërja e përshtatjeve të mëposhtme për mjedisin dhe rutinat tuaja mund të ndihmojë në reduktimin e disa disavantazheve:

Rregulloni mjedisin tuaj: Bëni mjedise që mund t’i kontrolloni sa më miqësore ndaj ndijimit. Merrni parasysh elementë si ndriçimi, zgjedhjet e ngjyrave dhe zëri. Nëse mundeni, bëjeni shtëpinë tuaj një strehë të sigurt dhe mbusheni me dekorime dhe art në të cilin do të gjeni vlerë.

Jepini vetes kohë për të rimbushur: Si një HSP, mund t’ju duhet më shumë kohë për t’u rimbushur se të tjerët. Kjo mund të duket si të ndash kohë vetëm pas një dite të zënë ose të jesh i ndërgjegjshëm për të planifikuar kohën e pushimit ndërmjet detyrave.

Praktikoni pranimin dhe vëmendjen: Hulumtimet tregojnë se pranimi dhe vetëdija mund të ndihmojnë në reduktimin e simptomave të ankthit dhe depresionit që lidhen me të qenit një HSP. Pranimi mund të duket si të mos gjykoni ndjeshmëritë tuaja. Praktikimi i ndërgjegjes ose meditimit mund t’ju ndihmojë të menaxhoni mbingarkesën shqisore.

Zgjidhni njerëzit e dashur me mençuri: Meqenëse HSP-të kanë nivele të larta ndjeshmërie, mund të jetë veçanërisht e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm se me kë kaloni kohë. Sigurohuni që t’i jepni përparësi marrëdhënieve ku ka mbështetje të ndërsjellë dhe lërini njerëzit mbështetës në jetën tuaj të dinë se çfarë keni nevojë kur ndiheni të mbingarkuar.

Mos kini frikë të thoni “jo”: Shmangni marrjen e më shumë se sa jeni të kënaqur dhe mos kini frikë të vendosni kufij. Ndonëse mund të jetë e vështirë t’u thuash jo njerëzve që ju interesojnë, është e rëndësishme që gjithashtu t’i jepni përparësi mirëqenies dhe nevojave tuaja./Gazeta Shneta/

 

 

 

 

 

The post Çfarë do të thotë të jesh një person shumë i ndjeshëm (HSP)? appeared first on Gazeta Shneta.

Lexo artikullin e plotë