Këshilla për shtatzëninë: 10 këshilla për vetëkujdes për gratë që i nënshtrohen IVF-së

1 muaj më parë 11

Udhëtimi për t’iu nënshtruar trajtimeve të fertilitetit mund të jetë kërkues emocionalisht dhe fizikisht për gratë. Mirëqenia e tyre mund të vuajë si rezultat i stresit, pasigurisë dhe ulje-ngritjeve emocionale. Është thelbësore të praktikoni vetë-kujdes gjatë kësaj kohe për të mbështetur jo vetëm shëndetin e tyre fizik, por edhe mirëqenien e tyre mendore dhe emocionale.

Për çiftet infertile, IVF (fertilizimi in-vitro) është një metodë e suksesshme riprodhuese e asistuar. Gjatë terapisë IVF, një grua duhet të përballet me një sërë problemesh. Gratë në këtë pozicion duhet të praktikojnë disa teknika të vetë-kujdesit gjatë procesit të IVF, shkruan Healthline, transmeton Gazeta Shneta.

Më poshtë janë disa rekomandime për grate:

Duke i dhënë përparësi mirëqenies emocionale

Është thelbësore të pranoni dhe përpunoni ndjenjat tuaja gjatë trajtimit të fertilitetit. Është tipike të ndjesh një përzierje shprese, shqetësimi dhe zhgënjimi. Gratë duhet t’i lejojnë vetes lirinë për të përjetuar dhe shprehur këto ndjenja pa frikë nga kritika. Njerëzit mund të ngushëllohen duke ditur se nuk janë vetëm në udhëtimin e tyre duke marrë pjesë në grupe mbështetëse ose në terapi bisede me të tjerët që kalojnë situata të krahasueshme.

Përdorni ushtrime të meditimit dhe mendjes

Gratë mund të përmirësojnë mirëqenien e tyre të përgjithshme duke reduktuar stresin dhe ankthin duke përdorur teknika të ndërgjegjes dhe meditimit . Nëpërmjet praktikës së vazhdueshme, ata janë në gjendje të heqin dorë nga shqetësimet për të kaluarën dhe të ardhmen dhe të mbeten të rrënjosur në të tashmen. Gjatë kursit të terapisë së fertilitetit, teknikat e frymëmarrjes së thellë dhe meditimi i drejtuar mund të ndihmojnë në relaksim dhe të kultivojnë një ndjenjë qetësie të brendshme.

Mbani një mënyrë jetese të ekuilibruar

Mbajtja e një stili jetese të shëndetshëm gjatë trajtimit të fertilitetit është thelbësore. Një dietë e ekuilibruar, ushtrime të shpeshta dhe gjumë të mjaftueshëm mbështesin shëndetin e mirë fizik dhe mendor. Stërvitjet e buta si joga ose ecja mund të jenë gjithashtu të dobishme, duke vepruar si një çlirim i shëndetshëm i stresit dhe duke rritur mirëqenien e përgjithshme.

Vendosni objektiva të arsyeshëm

Gjatë trajtimeve të fertilitetit, është e rëndësishme të keni pritshmëri të arsyeshme. Njohni se procesi mund të jetë i paparashikueshëm dhe se suksesi mund të mos ndodhë menjëherë. Është thelbësore të jesh i sjellshëm me veten dhe të qëndrosh larg turpit apo fajësimit të vetvetes. Në vend që të përqendroheni tërësisht në rezultatin, kushtojini vëmendje fazave që po bëhen.

Minimizoni ekspozimin ndaj shkaktarëve

Mund të jetë e dobishme për gratë që marrin trajtime riprodhuese të reduktojnë ekspozimin e tyre ndaj faktorëve që shkaktojnë stres. Kjo mund të sjellë një pushim nga mediat sociale, të cilat mund të përmbyten me lajme për foshnjat ose shtatzëninë. Të flasësh për shtatzëninë me miqtë dhe familjen mund të jetë e dobishme, por duhet të vendosen kufij të shëndetshëm.

Angazhohuni në hobi dhe aktivitete

Është e rëndësishme të marrësh pjesë në zbavitje dhe aktivitete të kohës së lirë që të bëjnë të lumtur dhe të relaksuar ndërsa i nënshtroheni trajtimeve të fertilitetit. Qoftë leximi, shkrimi, kopshtaria ose përfshirja në aktivitete të tjera krijuese, këto argëtime mund të shërbejnë si një devijim i dobishëm dhe të mbështesin ruajtjen e normalitetit gjatë procesit terapeutik.

Komunikimi me partnerin tuaj është çelësi

Është e rëndësishme të keni biseda të sinqerta me partnerin tuaj. Të dy bashkëshortët mund të përjetojnë efekte emocionale nga trajtimet e fertilitetit dhe duke folur për mendimet dhe shqetësimet e tyre, ata mund të afrohen më shumë. Së bashku, duke marrë pjesë në aktivitete dhe duke kuptuar se si ta mbështesim njëri-tjetrin emocionalisht, mund ta bëjë udhëtimin të shkojë më mirë.

Konsultohuni me një profesionist kur është e nevojshme

Mund të jetë e dobishme të kërkoni ndihmë profesionale nga terapistë ose këshilltarë që kanë njohuri për çështjet që lidhen me fertilitetin nëse stresi dhe tendosja emocionale bëhen shumë të mëdha. Këta ekspertë mund të ofrojnë këshilla të përshtatura dhe mekanizma përballues për të menaxhuar siç duhet stresin.

Përveç 8 gjërave të sipërpërmendura, duhet të praktikoni rregullisht jogën, si dhe të kënaqeni me aktivitete pozitive si leximi i librave, dëgjimi i muzikës etj./Gazeta Shneta/

The post Këshilla për shtatzëninë: 10 këshilla për vetëkujdes për gratë që i nënshtrohen IVF-së appeared first on Gazeta Shneta.

Lexo artikullin e plotë