Një pajisje e re mund të ndihmojë në zbulimin e kancerit të gjirit në shtëpi

1 muaj më parë 5

Studiuesit projektuan një pajisje të veshur që mund të përdoret për të kontrolluar kancerin e gjirit në shtëpi.

Testet fillestare tregojnë se mund të zbulojë kiste të vogla të ngjashme në madhësi me tumoret e gjirit në fazën e hershme. Nevojiten prova klinike për të verifikuar efikasitetin e pajisjes, shkruan Medical News, transmeton Gazeta Shneta.

Një teknologji e re që mund të ngjitet në një sytjena mund t’i ndihmojë njerëzit një ditë të zbulojnë shenjat e kancerit të gjirit nga komoditeti i shtëpive të tyre.

Kanceri i gjirit është kanceri më i përhapur në mbarë botën, që përbën rreth 1 në 6 vdekje të lidhura me kancerin, Burimi i Besuar tek gratë. Shumica dërrmuese e rasteve të kancerit të gjirit përfshijnë gra. Megjithatë, 0.5%-1% e rasteve ndodhin te meshkujt.

Kanceri i gjirit ka një shkallë të mbijetesës relative 5-vjeçare deri në 99% nëse identifikohet kur kanceri nuk është përhapur ende jashtë gjirit. Megjithatë, nëse identifikohet më vonë – si pas përhapjes së tij në pjesë të largëta të trupit, duke përfshirë mushkëritë, mëlçinë ose kockat – shkalla e mbijetesës së tij 5-vjeçare bie në 30%.

Aktualisht, një metodë e imazhit me rreze X e njohur si mamografi është teknika më e përdorur për shqyrtimin e kancerit të gjirit.

Ndërsa mamografitë janë përgjithësisht efektive – duke zbuluar rreth 87% të kancereve, ato duhet të kryhen në një qendër imazherie. Kjo redukton aksesin për shumë njerëz, veçanërisht ata me të ardhura të ulëta, të cilët, si rezultat, mund të vonojnë ekzaminimin për shkak të kostove të larta shoqëruese dhe vështirësive në organizimin e transportit.

Përpjekjet për të përmirësuar aksesin dhe për të reduktuar kostot e shqyrtimit të kancerit të gjirit mund të përmirësojnë rezultatet shëndetësore për njerëzit e diagnostikuar me këtë gjendje në mbarë botën. Kohët e fundit, studiuesit krijuan një patch të gjirit me ultratinguj që mund të ndihmonte pacientët të kontrollojnë kancerin e gjirit nga shtëpitë e tyre.

Kjo është një pajisje me ultratinguj e veshur që mund të lejojë njerëzit të zbulojnë tumoret në fillim dhe të ndihmojnë pacientët me rrezik të lartë të zhvillimit të kancerit të gjirit ndërmjet mamografive rutinë.

Një patch gjiri me ultratinguj që mund të vishen bën të mundur marrjen e imazheve uniforme dhe të përsëritshme të të gjithë gjirit pa u mbështetur në trajnimin special të operatorit. […] Patch-i ka një gjurmues të lehtë për t’u përdorur që lejon skanime me sipërfaqe të madhe, të thella dhe imazhe nga kënde të shumta të gjirit. Është një mënyrë e sigurt për të gjurmuar ndryshimet në indet e buta në kohë reale.

Hulumtimi u botua në Science Advances./ Gazeta Shneta/

 

The post Një pajisje e re mund të ndihmojë në zbulimin e kancerit të gjirit në shtëpi appeared first on Gazeta Shneta.

Lexo artikullin e plotë