Një pije alkoolike është e mjaftueshme për të rritur presionin e gjakut

1 muaj më parë 6

Një studim i ri zbulon se vetëm një gotë birrë ose verë lidhet me presionin e lartë të gjakut sistolik (numri më i lartë) edhe tek individët e shëndetshëm pa hipertension.

Gjetjet e publikuara në revistën “Hypertension” përforcojnë këshillat e Shoqatës Amerikane të Zemrës (AHA) për të reduktuar konsumin e alkoolit, shkruan Health News përcjell Gazeta Shneta.

Një rishikim sistematik përdori të dhëna nga shtatë studime ndërkombëtare që përfshinin 19,548 të rritur nga Shtetet e Bashkuara, Koreja dhe Japonia, të cilët nuk kishin presion të lartë të gjakut në fillim të studimit. Pjesëmarrësit u ndoqën mesatarisht 5.3 vjet.

Kur studiuesit krahasuan të dhënat e konsumuesve të rregullt të alkoolit me ata që nuk pinë, studiuesit zbuluan se:

Konsumimi mesatar i 12 g alkool në ditë rrit presionin sistolik të gjakut me 1,25 mm Hg, ndërsa pirja e 48 g alkool në ditë e rrit atë me 4,9 mm Hg.

Konsumimi i rregullt i alkoolit gjithashtu rriti presionin diastolik të gjakut, por vetëm te meshkujt. Mesatarisht, 12 gram alkool në ditë u shoqërua me një rritje prej 1.14 mm Hg, ndërsa u rrit në 3.1 mm Hg tek ata që konsumonin mesatarisht 48 gram alkool në ditë.

Megjithëse alkooli nuk është i vetmi faktor përgjegjës për rritjen e presionit të gjakut, gjetjet sugjerojnë se edhe konsumimi i moderuar mund të çojë në ndryshime, duke rritur potencialisht rrezikun e ngjarjeve kardiovaskulare.

Ekziston një supozim i zakonshëm se një gotë verë e kuqe mund të jetë e mirë për zemrën. Megjithatë, asnjë studim deri më tani nuk ka vendosur një lidhje shkakësore midis konsumit të verës së kuqe dhe shëndetit më të mirë kardiovaskular.

Shoqata Amerikane e Zemrës dekurajon në mënyrë të qartë pirjen e alkoolit për hir të përfitimeve të mundshme shëndetësore.

Sipas CDC, me kalimin e kohës, konsumimi i tepërt i alkoolit mund të çojë në zhvillimin e kancereve të shumta, dobësimin e sistemit imunitar, probleme të shëndetit mendor, demencë dhe çrregullime rreth përdorimit të alkoolit. /Gazeta Shneta/

The post Një pije alkoolike është e mjaftueshme për të rritur presionin e gjakut appeared first on Gazeta Shneta.

Lexo artikullin e plotë