Nuk u pranua të ligjërojë në UP, studimi i Ibadete Bytyçit publikohet në mediat botërore

1 muaj më parë 2

Ibadete Bytyçi kishte aplikuar për profesoreshë në Fakultetin e Mjekësisë të Universitetit të Prishtinës (UP), por nuk ishte pranuar. Ajo ka deklaruar se kishte kurdisje të konkursit.

Bytyçi kishte aplikuar më 31 maj të këtij viti për lëndët: Mjekësi familjare e fiziologji patologjike.

Ajo njihet botërisht për punën e saj në fushën e mjekësisë dhe e cila është shpallur shkencëtare botërore e Kardiologjisë, me tërë sukseset e arritura ndër vite.

Përkundër kësaj, studimi i fundit nga shkencëtarja bëri bujë.

“Sot punimi yne i radhes i sapo publikuar ne European Journal of Preventive Cardiology, eshte bere top lajm ne top mediat boterore (BBC, CNN, The Guardian, Independent, EurekAlert,  Telegraph, Yahoo News, Forbes, NewsWeek, USA day ….)”, ka shkruar Bytyçi, pwrcjell albinfo.ch.

Shkrimi i BBC për studimin:

“Prej kohësh është thënë se 10,000 hapa në ditë është numri magjik që ju nevojitet për të qëndruar në formë dhe të shëndetshëm – por një studim i ri tregon se më pak se 5,000 mund të jenë të mjaftueshëm për të parë një përfitim.

Analiza e më shumë se 226,000 njerëzve në mbarë botën tregoi se 4,000 ishin të mjaftueshme për të filluar zvogëlimin e rrezikut të vdekjes së parakohshme për çdo shkak.

Pak më shumë se 2300 janë të mjaftueshme për të përfituar zemrën dhe enët e gjakut.

Sa më shumë të bëni, aq më shumë përfitime shëndetësore shihen, thanë studiuesit.

Çdo 1000 hapa shtesë përtej 4000 ul rrezikun e vdekjes së hershme me 15% deri në 20000 hapa.

Ekipi nga Universiteti Mjekësor i Lodz-it në Poloni dhe Shkolla e Mjekësisë e Universitetit Johns Hopkins në SHBA zbuloi se përfitimet e ecjes zbatoheshin për të gjitha gjinitë dhe moshat, pavarësisht se ku jetonin.

Megjithatë, përfitimet më të mëdha u panë tek moshat nën 60 vjeç.

Prof Maciej Banach, nga universiteti Lodz, tha se ndërsa numri i barnave të avancuara për trajtim po rritej, ato nuk ishin e vetmja përgjigje.

“Unë besoj se duhet të theksojmë gjithmonë se ndryshimet në stilin e jetës, duke përfshirë dietën dhe stërvitjen, që ishte heroi kryesor i analizës sonë, mund të jenë të paktën po aq, ose edhe më shumë, efektivë në reduktimin e rrezikut kardiovaskular dhe zgjatjen e jetës,” tha ai.”

The post Nuk u pranua të ligjërojë në UP, studimi i Ibadete Bytyçit publikohet në mediat botërore appeared first on Albinfo.

Lexo artikullin e plotë