Pse konsumatorët zviceranë preferojnë të blejnë djathë të huaj?

1 muaj më parë 3

Imagjinoni një zviceran që kërkon çokollatë të importuar në një supermarket, ndërsa raftet janë plot me varietete të prodhuara në Zvicër.

Ky duket një skenar pothuajse i pamundur për t’u kuptuar, veçanërisht duke pasur parasysh preferencën e gjatë të konsumatorëve zviceranë për produktet e tyre ndaj atyre të importuara.

Megjithatë, kjo është ajo që po ndodh me djathin, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Zvicra prej vitesh importon sasi të kufizuara djathi, veçanërisht që kur tregu u liberalizua në vitin 2007, duke e lejuar vendin të tregtojë më lehtë me Bashkimin Evropian.

Tani, megjithatë, për herë të parë në historinë e regjistruar të prodhimit të djathit zviceran, importet e djathit të vendit tejkalojnë vëllimin e eksporteve.

Kosto më e lartë

Duke pasur parasysh prodhimin e saj me famë botërore të qindra llojeve të djathrave — duke përfshirë Gruyère dhe Emmentaler — pse Zvicra importon sasi në rritje të këtij produkti?

Ka disa arsye për të shpjeguar këtë fenomen.

Në themel të saj qëndron ekonomia e thjeshtë: numri i fermave zvicerane të qumështit është tkurrur ndjeshëm për shkak të rritjes së çmimit të qumështit, i cili nuk mbulon më kostot e prodhimit. Në të njëjtën kohë, çmimet janë rritur – jo vetëm për shkak të ofertës më të ulët, por edhe për shkak të inflacionit.

Nga ana tjetër, djathi i importuar, i cili vjen kryesisht nga Franca, është më i lirë për konsumatorët.

Mendja e shëndoshë dikton që importimi i qumështit do ta zgjidhte këtë problem. Megjithatë, kjo nuk është aq e thjeshtë sa duket.

Kjo për shkak se djathi këtu duhet të bëhet duke përdorur vetëm qumësht nga lopët zvicerane – përndryshe, ai nuk do të caktohej si “zviceran”, edhe nëse prodhohet në vend.

Kjo është bërë e qartë në vitin 2021, kur një baxho në Zvicrën lindore donte të importonte qumësht nga Gjermania për djathin e tyre. Kjo kishte shkaktuar zemërim në mesin e fermerëve zviceranë të ditarit dhe masa u rrëzua përfundimisht.

The post Pse konsumatorët zviceranë preferojnë të blejnë djathë të huaj? appeared first on Albinfo.

Lexo artikullin e plotë