Shkencëtarët e lidhin artritin reumatoid me mikrobiomën e zorrëve

1 muaj më parë 7

Shëndeti i zorrëve i referohet pasjes së një mikrobiome të shëndetshme të zorrëve dhe simptomave të kufizuara të tretjes.

Një zorrë jo e shëndetshme mund të çojë në probleme të ndryshme shëndetësore, duke përfshirë kapsllëkun, urthin, fryrjen dhe aknet. Shkencëtarët tani thonë se ekziston një lidhje e ndërlikuar midis shëndetit të zorrëve dhe sëmundjeve inflamatore, shkruan Health News përcjell Gazeta Shneta.

Sistemi ynë tretës është përgjegjës për shpërbërjen e lëndëve të ngurta dhe lëngjeve në përbërësit e tyre kimikë, si karbohidratet, lipidet dhe proteinat, kështu që trupi mund t’i thithë ato si lëndë ushqyese dhe t’i përdorë ato për energji, rritjen e qelizave dhe riparimin.

Të kesh një sistem të shëndetshëm tretës është thelbësor për të ruajtur fuqinë dhe për të forcuar shëndetin.

Për të identifikuar një lidhje midis artritit inflamator të lidhur me pacientin dhe ndryshimeve në mikrobiotën e zorrëve, Konsorciumi Microbiota i Artritit Inflamator kreu një hulumtim që përfshinte 440 pjesëmarrës.

Hulumtimet e mëparshme mbi sëmundjet si sëmundja inflamatore e zorrëve kanë treguar një lidhje midis ndryshimeve në florën e zorrëve dhe çrregullimeve inflamatore. Pacientët që vuajnë nga këto sëmundje kanë ndryshime të pazakonta në mikrobiomet e tyre.

Studiuesit aktualisht po shqyrtojnë nëse lidhje të ngjashme zbatohen për sëmundje të tjera imunologjike kronike.

Studimi zbuloi një lidhje midis ndryshimeve të veçanta në florën e zorrëve dhe ashpërsisë së sëmundjeve të ndryshme inflamatore. Nga 440 pjesëmarrësit, 221 të rritur u diagnostikuan me artrit reumatoid, artrit psoriatik ose spondilit ankiloz.

Në pacientët me artrit inflamator, mikrobioma e zorrëve ishte e ndryshme, me përqendrime më të larta të baktereve potencialisht të dëmshme si Escherichia coli dhe Ruminococcus gnavus dhe përqendrime më të ulëta të baktereve ndihmëse si Faecalibacterium prausnitzii dhe Roseburia intestinalis.

Këto gjetje tregojnë se njerëzit që jetojnë me artrit inflamator kanë një florë unike të zorrëve që ndryshon nga njerëzit e shëndetshëm.

Studimi shqyrtoi efektet funksionale të këtyre ndryshimeve në mikrobiotën e zorrëve dhe zbuloi se ato ndikuan në mënyrën se si zorra përthith hekurin dhe vitaminën B nga dieta.

“Disa nga këto ndryshime, të tilla si ato për metabolizmin e vitaminës B, mund të përfaqësojnë mekanizma për parandalimin afatgjatë, reduktimin e rrezikut ose trajtimin, siç mund të ishte sekuestrimi i hekurit mikrobik gjatë anemisë së lidhur me artritin.” /Gazeta Shneta/

The post Shkencëtarët e lidhin artritin reumatoid me mikrobiomën e zorrëve appeared first on Gazeta Shneta.

Lexo artikullin e plotë