Shkollat e shtrenjta nuk nxjerrin nxënës të mirë

1 muaj më parë 4

Edhe pse sistemi arsimor në Basel-Stadt është dy herë më i shtrenjtë se ai në Valais, studentët janë më keq në matematikë dhe gjuhë.

Ekonomisti i arsimit Stefan Wolter fllet mbi joefikasitetin në shkollë.

Një sistem i shtrenjtë arsimor nuk çon automatikisht në studentë më të mirë. Ky është konstatimi i një studimi të Institutit për Politikat Ekonomike Zvicerane në Universitetin e Lucernit. Në Basel-Stadt, një student në 2020 kushtonte dy herë më shumë se në Valais, por studentët dolën dukshëm më keq në matematikë dhe gjuhë, shkruan 20minuten.

“Të paktën jo automatikisht. Këtë e tregon qartë studimi i IËP, i cili është bërë shkencërisht mirë. Dhe përkon me literaturën shkencore të 40 viteve të fundit, edhe nga vende të tjera. Kjo është sigurisht për të ardhur keq”, u shpreh Wolter, përcjell albinfo.ch.

Sipas ekspertit janë dy mundësi për këtë.

“Ekzistojnë dy mundësi: ose të përpiqeni të arrini të njëjtat përfitime me më pak para, domethënë të vendosni të merrni masa për të kursyer kosto. Ose përpiqeni të arrini shërbime më të mira me të njëjtat para. Unë gjithmonë mbroj këtë të fundit”, tha eksperti.

Dallimet vijnë për arsye të ndryshme po ashtu.

“Sepse rezultati është i standardizuar: Në shkollën fillore, për shembull, fëmijët duhet të mësojnë të lexojnë, të bëjnë aritmetikë dhe të shkruajnë. Nga ana e inputit, megjithatë, pagat e mësuesve po bëhen gjithnjë e më të shtrenjta për shkak se pagat në sektorin privat po rriten gjithashtu. Pra, nëse doni të vazhdoni të keni të njëjtët mësues të mirë si 20 vjet më parë, duhet të paguani gjithnjë e më shumë paga. Pra, një pjesë e joefikasitetit qëndron në natyrën e sistemit arsimor”, u shpreh eksperti për 20minuten.

The post Shkollat e shtrenjta nuk nxjerrin nxënës të mirë appeared first on Albinfo.

Lexo artikullin e plotë