Si mund ta dalloni nëse adoleshenti juaj vuan nga çrregullimi bipolar?

1 muaj më parë 7

Ekspertët thonë se edhe adoleshentët mund të shfaqin simptoma të caktuara të çrregullimit bipolar dhe në atë rast prindërit duhet të jenë shumë vigjilentë.

Çrregullimi bipolar është një çështje serioze e shëndetit mendor që mund të lërë një ndikim në jetën e një personi, mirëqenien e përgjithshme dhe marrëdhëniet e tyre. Pacientët që vuajnë nga kjo gjendje përballen me episode ekstreme depresive të cilat mund të pasohen edhe nga episode jashtëzakonisht maniake, shkruan Health Site, transmeton Gazeta Shneta.

Ekspertët thonë se edhe adoleshentët mund të shfaqin simptoma të caktuara të çrregullimit bipolar dhe në atë rast prindërit duhet të jenë shumë vigjilentë. Njohja në kohë e këtyre shenjave është e rëndësishme veçanërisht për fëmijët. Kjo do të sigurojë ndërhyrje të shpejtë dhe trajtim të përshtatshëm për ta.

Më poshtë janë disa shenja tipike për t’u ditur.

Ndryshime ekstreme të humorit të shkaktuara nga episodet maniake dhe depresive

Një nga simptomat kryesore të çrregullimit bipolar janë ndryshimet e humorit. Adoleshentët që luftojnë me këtë gjendje mund të përjetojnë ndryshime ekstreme në humorin e tyre. Ky lloj ndryshimi i humorit nuk është i njëjtë me luhatjet hormonale të humorit. Kalimi nga humori i ngritur në nervozizëm dhe më pas në trishtim ekstrem mund të jetë shumë i shpejtë.

Ndryshime të papritura në nivelet e energjisë

Adoleshentët mund të përjetojnë ndryshime të papritura në nivelet e tyre të energjisë. Kur shkaktohen episodet e tyre hipo-maniake, ata mund të ndihen shumë energjikë, impulsivë dhe të shqetësuar. Nga ana tjetër, kur ata janë duke përjetuar një episod depresiv, ata mund të shfaqin letargji ekstreme , mungesë motivimi dhe lodhje.

Ata mund të përjetojnë një ndërprerje në ciklin e tyre të gjumit. Gjatë episodeve maniake, ata mund të përjetojnë simptoma të pagjumësisë, ndërsa gjatë episodeve depresive ata mund të përjetojnë hipersomni.

Ndryshimet në oreks dhe peshë

Së bashku me ndryshimet në sjellje, prindërit duhet të vënë re edhe shëndetin e tyre fizik. Mund të ketë një ndryshim të madh në dietën e tyre, oreksin dhe shëndetin e përgjithshëm. Disa adoleshentë mund të kenë oreks të shtuar dhe mund të hanë shumë, ndërsa të tjerët mund të ndjejnë një humbje të papritur në oreksin e tyre. Kjo zakonisht shkaktohet gjatë episodeve maniake dhe depresive .

Vështirësi për t’u përqëndruar dhe performancë e dobët akademike

Adoleshentët që luftojnë me çrregullimin bipolar do të përjetojnë vështirësi në fokus dhe përqendrim. Ata mund të mos jenë në gjendje të kryejnë detyrat e tyre të përditshme. Performanca e tyre akademike mund të fillojë të vuajë; ata mund të humbasin interesin për shkollën, akademikët dhe aktivitetet.

Tërheqja sociale ose agjitacion

Adoleshentët me çrregullim bipolar mund të shfaqin ndryshime në sjelljet e tyre sociale, duke u tërhequr nga aktivitetet shoqërore që dikur i gëzonin ose duke shfaqur nervozizëm, agjitacion ose armiqësi të shtuar ndaj të tjerëve.

Një tjetër shenjë serioze e çrregullimit bipolar tek adoleshentët është natyra impulsive dhe vendimet dhe gjykimet e këqija. Ata mund të fillojnë të përfshihen në sjellje impulsive dhe të rrezikshme pa menduar dy herë për këtë. Këto gjykime të dëmtuara kanë gjithmonë pasoja të tmerrshme, kështu që është e rëndësishme që prindërit të vërejnë shenjat në kohë. Disa sjellje të mundshme impulsive që ata mund të shfaqin janë: shpenzimi i tepërt i parave, ngarje në mënyrë të pamatur, përfshirja në aktivitete kriminale, varësia nga droga ose alkooli, etj./Gazeta Shneta/

 

 

The post Si mund ta dalloni nëse adoleshenti juaj vuan nga çrregullimi bipolar? appeared first on Gazeta Shneta.

Lexo artikullin e plotë