Studim: Vetëm 4000 hapa në ditë mund të ulin rrezikun e vdekjes

1 muaj më parë 12

Prej kohësh është thënë se 10,000 hapa në ditë është numri magjik që ju nevojitet për të qëndruar në formë dhe të shëndetshëm, por një studim i ri tregon se më pak se 5,000 mund të jenë të mjaftueshëm për të parë një përfitim.

Analiza e më shumë se 226,000 njerëzve në mbarë botën tregoi se 4,000 hapa ishin të mjaftueshme për të filluar zvogëlimin e rrezikut të vdekjes së parakohshme për çdo shkak. Pak më shumë se 2300 janë të mjaftueshme për të përfituar zemrën dhe enët e gjakut, shkruan The Independent, transmeton Gazeta Shneta.

Sa më shumë të bëni, aq më shumë përfitime shëndetësore shihen, thanë studiuesit. Çdo 1000 hapa shtesë përtej 4000 ul rrezikun e vdekjes së hershme me 15% deri në 20000 hapa.

Ekipi nga Universiteti Mjekësor i Lodz-it në Poloni dhe Shkolla e Mjekësisë e Universitetit Johns Hopkins në SHBA zbuloi se përfitimet e ecjes zbatoheshin për të gjitha gjinitë dhe moshat, pavarësisht se ku jetonin.

Megjithatë, përfitimet më të mëdha u panë tek moshat nën 60 vjeç.

Prof Maciej Banach, nga universiteti Lodz, tha se ndërsa numri i barnave të avancuara për trajtim po rritej, ato nuk ishin e vetmja përgjigje.

Unë besoj se duhet të theksojmë gjithmonë se ndryshimet në stilin e jetës, duke përfshirë dietën dhe stërvitjen, që ishte heroi kryesor i analizës sonë, mund të jenë të paktën po aq, ose edhe më shumë, efektivë në reduktimin e rrezikut kardiovaskular dhe zgjatjen e jetës,” tha ai.

Dr Ibadete Bytyci, nga Qendra Klinike Universitare e Kosovës, dhe autore e punimit, shtoi: “Deri më tani, nuk është e qartë se cili është numri optimal i hapave, si në aspektin e pikave kufitare mbi të cilat mund të filloni të shihni përfitimet shëndetësore, dhe kufirin e sipërm, nëse ka, dhe rolin që kjo luan në shëndetin e njerëzve. Megjithatë, duhet të theksoj se kishte të dhëna të kufizuara në dispozicion për numërimin e hapave deri në 20,000 në ditë, dhe kështu këto rezultate duhet të konfirmohen në grupe më të mëdha njerëzish.

Sipas të dhënave të Organizatës Botërore të Shëndetësisë, aktiviteti fizik i pamjaftueshëm është përgjegjës për 3.2 milionë vdekje çdo vit – shkaku i katërt më i shpeshtë në mbarë botën. /Gazeta Shneta/

 

 

The post Studim: Vetëm 4000 hapa në ditë mund të ulin rrezikun e vdekjes appeared first on Gazeta Shneta.

Lexo artikullin e plotë